Utánpótlás

Szombathelyen a darts sport elterjesztése az utánpótlás korosztályokban, 2007 szeptemberében kezdődött a Bercsényi Miklós Általános Iskolában. Foki Gábor tanár úr vezetésével szakköri keretek közt indult meg a sportág megismertetése és a szabályok tanítása. A szakkör kezdetben négy, soft géppel kezdte meg működését, azonban a következő évben teljes váltás történt steel táblákra. A szakkörön résztvevők megismerhették a darts alapjait és szabályait. A foglalkoztatás elsődleges célja az volt, hogy a dartsban tehetséges gyerekeket felkészítse a diákolimpiára, illetve a fiatalok számára egy közösségi élményt adjon.
Utánpótlás eredmények korábban is előfordultak a szombathelyi darts történetében, de azok még egyéni próbálkozásból származó sikerek voltak. Kiemelkedik Lakner Gábor serdülő magyar bajnoki címe 2006-ból.

A Szombathelyi Darts Club SE 2014-ben alakult újjá a mostani formájában. Az első években a stabilitás megteremtésén volt a hangsúly, de 2017-ben már célként tűztük ki, hogy minél több gyermeket (utánpótlás) vonzunk be az egyesületi keretekbe.

Az egyesület szoros kapcsolatot ápolt az iskolában működő szakkörrel, és eszköztámogatással (darts táblák, darts nyilak) járult hozzá a szakkör működéséhez. 2019-ig csak egy elvi megállapodás volt a szakkör és az SZDCSE között, de 2020-tól írásos együttműködési megállapodást kötöttünk az iskolával.

2019-ben az SZDCSE a Bercsényi Miklós Általános Iskolával karöltve létrehozott egy tagtoborzó versenyt Darts Talent néven. A verseny célkitűzése nem lehetett más, mint a régióban működő iskolák csak otthon dartsozó diákjainak megmozdítása. Sajnos a kialakult pandémiás helyzetben 2020-ban és 2021-ben a versenyt nem sikerült megrendezni, de 2022-től újból sor kerülhetett a megmérettetésre.

A Darts Talent régiós verseny terve szerint 30-40 diák megjelenésére számítunk, három korcsoportban. Az SZDCSE úgy kalkulált, hogy a résztvevők közül, ha 1-2 tehetséges versenyzőt sikerül az egyesületnek a saját edzéseire meginvitálnia, az már kiváló eredménynek számít. (Bár a Darts sport népszerű, azért az olimpiai és látványsportágak „felszívó erejével” szeretett sportágunk még nem tud versenyezni.)

A program szakmai és kommunikációs támogatói:

  • Magyar Darts Szövetség (SZDCSE által meghívott vendégei révén)
  • Szombathelyi Darts Club SE (eszközök biztosítása)
  • Bercsényi Miklós Utcai Általános Iskola (helyszín és rendezvény felügyelet)
  • Vas Megyei Diáksport Egyesület – (címjegyzék, a program meghirdetése)

A 2019.09.26-án megrendezett Darts Talent versenyről bővebben itt:
Darts Talent

2017-ben csupán 4 utánpótlás korú játékossal rendelkezett a klub, ők is a felnőtt versenyzőink gyermekei közül kerültek ki. Az egyesületünk strukturális átalakítása után, 2018. év végén újabb három UP korú játékos gondolta úgy, hogy komolyabban szeretne ezzel a sporttal foglalkozni. Ők 2019 óta az egyesület igazolt versenyzőinek táborát gyarapítják. 2020-ban újabb fiatalok lettek egyesületünk tagjai, akik 2021-ben már versenyengedéllyel rendelkeznek és aktív résztvevői a Magyar Darts Szövetség által szervezett versenyeknek.

Szakedző hiányában az egyesület NB1-es játékosaival gyakorolnak a klub edzésnapjain heti két alkalommal. Versenyeztetésüket a klub biztosítja. Fejlődésük a tavalyi évben már eredményekben is megmutatkozott. Jelenleg 16 UP versenyző öregbíti az egyesület hírnevét.

Az UP versenyzőink fejlődését a tervezett országos versenyeken való részvétel, a tervezett saját versenyeink megvalósulása, illetve a pandémia alatt is rendelkezésre álló, 2020-tól 2022-ig a Haladás Sportkomplexumban, majd 2023-tól a Domus Üzletházban kialakított igényes, a sporttevékenységhez méltó klubhelyiségünk segíti.

A megfelelő sportolói (edzés) környezet kialakítása vonzóvá tette a szülők számára is a Szombathelyi Darts Club SE-t. A szülők bátran hozzák gyermekeiket akár sportág-kiegészítés (labdarúgás, kosárlabda, sakk) gyanánt is az egyesületbe.

Az online közösségi élmény egyesületi keretek között is megoldható, vonzóvá válhat a fiatalok körében. Nem csak otthonról, hanem valós helyszínen, szervezett körülmények között is bekapcsolódhatnak akár a honi, akár nemzetközileg szervezett versenyekbe (pl.: England Darts által szervezett Online Grand Prix).
Az England Darts által szervezett online versenyen 2021 februárjában Budavári Zsombor az erős nemzetközi mezőnyben 9. helyen végzett.

Az egyesület 2017-től a versenyzőinek a versenyeken való részvételét az anyagi lehetőségeihez mérten segíti (utazás megszervezése és anyagi hozzájárulás, nevezési díjak átvállalása, étkezés biztosítása, sportruházat stb.). Különösen fontos ez az utánpótláskorú versenyzők esetében. Az egyesület célja, hogy utánpótláskorú versenyzői minél több versenyre eljussanak, legyen az hazai vagy nemzetközi megmérettetés.

Az egyesület UP versenyzői az utánpótlás bajnokságban serdülő és ifi korcsoportban versenyeznek. Az Ifik számára a felnőtt mezőnyben történő versenyeztetés a fejlődésük és az egyéni hosszú távú terveiket figyelembe véve elengedhetetlen.

Képek a 2021.03.06-án Budapesten rendezett országos steel UP fordulóról:

Korábbiak:

A Szombathelyi Darts Club utánpótlásának a Bercsényi Iskola a legfőbb bázisa, ahol a heti rendszeres edzéseken mintegy 15 fő vesz részt. Hozzájuk csatlakoznak más fiatalok is, elsősorban az általános iskolai korosztályból. Közülük 6 fő váltotta ki az országos utánpótlás bajnokságon való indulásra jogosító versenyengedélyt, a többiek a „Sulimpia” országos döntőjén tehetik próbára tudásukat. Az országos versenyeken kívül, évente egy alkalommal helyi szintű versenyt szervezünk, mely alkalmat teremt új tehetségek felfedezésére. A középiskolás korosztályhoz tartozók már a felnőttekkel együtt készülnek és versenyeznek.

Eredményeink:

Diákolimpiákon több dobogós helyezést szereztek fiataljaink:
Lakner Martin kétszer 2.
Maraffai Krisztofer 2.
Tóth Tamara, Mölcs Levente, Farkas Dániel 3.
Lakner Dávid, Németh Norbert 4.
Maizner Alexa és Kozmor Dániel 5. helyezése emelhető ki.

Az utánpótlás bajnokságon Kozmor Dániel, Jónás Máté, valamint Misik Lili ért el egy-egy fordulóban dobogós helyezést.

Jelenleg 6 versenyengedéllyel rendelkező, valamint további 12, az edzéseket rendszeresen látogató, 10-14 év közötti játékosunk van.

Foki Gábor, 2017