Aero Savaria Steel Darts Open – I. forduló

Január 28-án rendeztük meg az év első Savaria Openjét az Aero Darts Klubban. A tavalyi 6 fordulós bajnokságot lezárva idén mindenki újra tiszta lappal indulhat és iratkozhat fel eredményeivel a pontgyűjtő listára. Hogy minél több Savaria Open beleférjen az évbe, vasárnap bele is vágtunk az elsőbe. Nem hiába, hiszen a versenyt a megszokottnál jóval nagyobb érdeklődés fogadta. Összesen 48 ember nevezett, ami csaknem rekordnak számít. A Szombathelyi Darts Club SE régi és újabb tagjai mellett sok más darts iránt érdeklődő, de versenyeinken ritkábban részt vevő ember is eljött kipróbálni magát versenyhelyzetben, összemérni tudását a legjobbakkal.

A 48 játékost arányosan, 8 db 6 fős csoportba lehetett elosztani. Itt mindenki játszott a csoportjában 5 ellenfelével egy 2 nyert legig tartó mérkőzést. Az így kialakult sorrend első négy helyezettje jutott a 32-es főtáblára. Itt az első két körben 3, majd a legjobb 8-ban már 4 leget kellett nyerni a győzteseknek. A nagy csaták, kiélezett küzdelmek után a legjobb 8-ba többnyire klubunk legjobbjai jutottak, de volt meglepetés is. Például Csóka András nem jutott oda, ellentétben az előző meccsén 4 köröst is dobó Porpáczy Zoltánnal, akitől 3-2-re vereséget szenvedett a 16 között. Végül Porpáczy Zoltán Pósfai Miklóssal szemben már nem tudott mit tenni. Tököli Tibor szép szereplését Németh Albert állította meg. Farkas András Kiss Rolandot győzte le, Kozmor József előtt pedig Varga Ákosnak kellett fejet hajtani a legjobb 8-ban.

Kialakult a legjobb 4 névsora. Az egyik elődöntő Pósfai Miki és Németh Albi között zajlott. Mixi egy 4-1-es eredménnyel biztosította a helyét a döntőben. A másik elődöntő egy kicsit izgalmasabb, szorosabb, minden tekintetben kiegyenlítettebb volt. A győzelem csak az utolsó dupla megdobásán múlott. Farkas András és Kozmor „Duda” József végig fej-fej mellett haladtak a legek megnyerésében, ugyanakkor mindketten inkább a saját legükben dobtak jól. A döntő legben Duda hibázott kiszállóra, Andrásnak adva a lehetőséget, aki élt is vele, és a döntőbe dobta magát.

A döntő még nagyobb izgalmakat tartogatott, ami ráadásul csoportmérkőzés-visszavágó is volt. Az első leget Mixi nyerte kezdésből, de ezután kettőt András szerzett kiváló játékkal. Aztán 2-2 volt az állás, itt Miki visszavette az elbukott kezdést, méghozzá egy 4 körössel. Csakhogy ezután András újra hátsó pályán nyerte meg az 5. leget, így 3-2-es állásnál kezdhetett a győzelemért. Ez a leg azonban mégsem lett az övé, kiszállóhibák miatt. Következett a döntő leg, amit ráadásul Mixi kezdett. András nagy hátrányba került, de még innen is volt visszaút. Mixi kisebb körök után több duplát nem talált el, András pedig beledobta nyilát a dupla 4-be, amikor kellett, így nagy meglepetésre Farkas András a győztese az idei első Savaria Opennek. Gratuláció illeti kiváló teljesítményét, valamint a magas színvonalú, izgalmas játékot a többiek számára. Az biztos, hogy tavaly sem láthattunk ilyen szenzációs idegek harca döntőt. Arról nem is beszélve, hogy kiderült, nemcsak Kozmor József és Szűcs Károly tud néha Pósfai Miklós ellen döntőt nyerni.

By
The Intrepid